Aku suka makan. Memasak pun aku suka. Aku lebih kepada masak
lauk pauk. Pastry ni aku kureng. Sebab bila kita nak bake, kek / muffin/
cookies/ etc kita kene ada ukuran bahan dengan tepat. Contoh
225g plain flour
Bila aku timbang dapat 227g, then put in the batter
Kek dah lari. (tak jadi)
Aku rasa mengada-ngada betul nak layan benda macam ni. Macam
Nigella Lawson (celebrity chef) , mula mula rancangan dia ‘ Nigella Bites’ pun dia guna penimbang untuk
sukat tepung
Bila dia dah expert, dia guna cup. Measuring cup. Nigella’s
measuring cup semua comel comel. Entah mana dia beli. Kalau rumah aku ada
measuring comel comel baru aku nak bake. Ini tray untuk bake pun tak ada. Kah kah
kah
Jadi kesimpulannya, aku pilih masak lauk lauk. Easy peasy
lemon squeeze. Segala bahan masakan hanya perlu ikut logic akal fikiran. Bahan juga
boleh dicampak campak bagai pemain bola ingin memasukan bole ke dalam jaring
GOAL. Tak perlu rasa ada kerisauan
kerana bahan masakan dimasak di dalam kuali (terbuka) berbanding bake dalam
oven (tertutup) which is, I don’t know what is happening in there. Duhhh
Ilmu bake saya sangatlah cetek. Nak guna oven pun cetek
lagi.
Tawaduk ;(
Dan ingat ye kawan kawan, masakan melayu. Kawan kawan faham
faham jela kenzz, kandungan minyak? Deep fried tu kewajiban ? sayur mesti nak goring?
Ada tu masak sayur sampai EMPUK? (serius I tak suka ini) santan di sinun sinin?
Kalori
Kalori
Lemak
Lemak
Kalori
Kalori
BERSATU
ASSALAMUALAIKUM SELULIT !!!!!!!!!!!111 WELCOME TO MY THIGH. THANKS FOR COMING
And please don’t ever come back ;(
Jadi mohon bersenam. Atau lebihkan sayur. Kurangkan karbohidrat.
Atau bersenam. Atau bersenam. Sebab lemak takkan cair kalau awak hanya makan
herbalife, sapu lotion bakar lemak (mengarut). Lemak cair hanya bila kita
bersenam. Dan haaa haaa bersenam bukan hanya ke gym mahupun padang atau tasik.
MEMASAK pun bersenam tauuu. Asalkan anything you do, you’ll sweat. SWEAT. Sweat
is sexyyyy
Eh tak memasal
Mari I nak kongsi, apa I masak
Sutun (sotong)
kacang buncis goreng, sotong goreng tepung, sotong masam manis
k. aku tak tahu kenapa gambar ni sekerat. ahaha
tips : kalau nak buat sotong goreng tepung, kita kene keringkan sotong.
cara aku keringkan macam ni.
Nasi goreng
masakan paling senang di dunia. dah banyak kali aku cuba buat nasi goreng
akhirnya menjadi.makan dengan hard boiled egg tapi yolks cair
yumsy
Makan tengah hari
nak cakap yumsy jugekss!
Supper
maggie kari. lot of tomat. sausages. egg.
Smoothie
Atas ke bawah : markisah smoothie, dragon fruit smoothie dan green apple + daun pegaga smoothie
senang, mudah, sihat
yumsyy
p/s : kalau nak resipi boleh drop komen. Dan komen mungkin
dibalas lewat sikit.yang phenthing SABAR…hihi
No comments:
Post a Comment