Pages

Sunday, June 15, 2014

Nepalese




Baru baru ni I dapat kerja. Syukur. I kerja di sector perkilangan. Dekat kilang tempat I kerja tu, 95% operator dia adalah pendatang asing. Bukan operator jer pendatang asing, juruteknik dan QC pun sama. Seperti  Myanmar, Vietnam, Nepal other than that I tak tahu. Mula mula I masuk kilang tu, I pelik! I pun bermonolog dalam hati nurani


Kenapa eh boss upah warga asing untuk operator? Semua pulak tu. tak mao(mahu)  tolong warganegara sendiri ka?


Lepas I dah kerja untuk beberapa hari, baru I faham.


OMG! Pantas dan efisien habis mereka bekerja. Terutama Nepalese. Kalau I nak cam Nepalese pemalas senang je. YANG GEMOK TU LA PEMALAS. PATOT LAH GEMOK. Tapi I tak marah pun kalau diaorang pemalas. Sebab I bukan big bawseee. Lagi satu, mereka tak bercakap cakap masa kerja. Kalau nak bercakap, masa rehat je. Besides, I punya generate skill sangat lemau, so then bila I nak tolong diaorang buat kotak, they will teach me how to do that sampai I dapat walaupun I soooo lembab. Comel kan mereka?


Tapi I lebih suka Nepalese daripada Vietnamese mahupun orang Myanmar. Orang Nepal ni muka manis, masa kerja pun boleh senyum senyum. Ada sorang tu, asyik lah cakap I cantik


Cantikkk awakkk cantikkk

I pun tak pasti sama dia tahu ke tak maksud cantik tu. ahaha

Lagi satu, masa mak sedara yang duduk dekat shah alam buat majlis kawin anak dia, pengantin empat dan MASAK SENDIRI BUKAN CATERING.. kau rasa? Mula mula I fikir, siapa pulak nak melayan pinggan mangkuk, rumah bersepah dan semua bagai? Rupa rupanya pak long I dah ada pekerja Nepalese to do that entire tiring works. Syukur. Cuma tugas mak long masakkan makanan untuk mereka. Dan bukan susah sangat nak masak pun, masak sayur  jer.

Lastly, Cuma I terfikir, kenapa orang kita tak serajin mereka? Kerja tak sepantas mereka? Sebab kita berada di Negara sendiri, which is comfort zone?


Yeke macam tu?

No comments:

Post a Comment